Joomla 3.7 hamarosan érkezik!

A Joomla közösség izgatottan várja a küszöbön álló a Joomla 3.7-es kiadását, ami méltán megérdemli az ünneplést. Több mint 700 fejlesztéssel, az új, testre szabható mezőket is beleérve. Ezen felül a több nyelvű asszociációs vezérlőt és a továbbfejlesztett munkamenetet is.

Az alábbi listában a Joomla 3.7 főbb újdonságait tekintheted meg.

  • Testreszabható mezők (Custom Fields) - A szövegbeviteli mezőn kívül 13 extra mezőtípust használhatsz a cikkeidben, a felhasználóknál és a kapcsolatoknál
  • Több nyelvű Asszociációs Bővítmény (Multilingual Associatioins Component)  Könnyedén fordítja le a tartalmat egy egységes és egyszerű interfészan keresztül (*)
  • Adminisztrátor oldali Menü Vezérlő (Backend Menu Meanager) - Az adminisztrátori menü átszabását teszi lehetőlvé, hasonló formára, mint ami  a látogató oldalon(frontend)  található. Különféle konfigurációkat lehget beállítani a backend felhasználói csoportok részére.
  • Többre képes a TinyMCE - újabb gombok kerülnek bele, könnyedén lehet menü hivatkozásokat, kontaktokat és newsfeed-eket  beilleszteni.
  • Könnyed   Bővítmény Karbantartó - Megvédi  az adminisztrátorokat a bővítmény csomagok véletlen törlésétől (uninsalling).

Többre vagy kíváncsi? 

Itt megtekintheted a fejlesztések teljes listáját (angolul)

New Router -

Néhány “éles” weboldalnál az új router bekapcsolásakor  több problémával találkoztunk. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb kijavítsuk a hibákat és a felhasználóink minőségi igényeinek megfeleljünk.E miatt nem tudjuk garantálni, hogy a mostani, Joomla 3.7-es kiadásában ez a fejlesztés szerepelni fog. Mindenki megnyugtatásaként keményen dolgozunk, hogy mihamarabb elérhetővé váljon.

Hogyan tudom felkészíteni a weeboldalamat a Joomla 3.7-re?

A Joomla 3.7 normál frissítésként fog megjelenni, mint azt már az előző 3.x verzióknál is megszokhattuk. Amennyiben a weboldalad még nem a Joomla 3.5.6 alatt fut, erősen ajánljuk, hogy azonnal frissíts! A Joomla 3.5.6 egy biztonsági kiadás és ha ennél alacsonyabb verziót használsz, akkor a weboldalad működése kockáztnak van kitéve.

Mint mindig: fontos, hogy készíts biztonsági mentést a rendszeredről, mielőtt frissítenél vagy bővítményt telepítenél! A bővítményeket teszteld, mielőtt élesben használnád!!


A frissítés szintén jó alkalom, hogy a tárhelyszolgáltatóddal egyeztess a PHP, illetve az adatbázis verziójával kapcsolatban. Javasoljuk, hogy a PHP 7 -re vagy PHP 7.1-re  is állj át, ami jelentős sebesség növekedést fog produkálni a weboldaladnál. További rendszerkövetelményeket itt találhatsz.

Mikorra várható a Joomla 3.7 megjelenése?

A terveink szerint (Roadmap) április első napjaiban várható a kiadás. Természetesen az időpont módosulhat a  tesztelések függvényében.